Terug naar nieuwsoverzicht

Werken als huisarts aan toekomstbestendige zorg

Gezondheidscentrum Leven

Leontien Molenaar werkt al acht jaar bij Arts en Zorg. Ze begon als huisarts bij DocLine Utrecht en is inmiddels medisch directeur van Digital Healthcare, het onderdeel dat zich volledig richt op toekomstbestendige huisartsenzorg. Zij vertelt je hoe online zorg het verschil maakt bij de lokale huisartsenpraktijk en hoe zij de toekomst van de huisartsenzorg ziet.

Bij Arts en Zorg zijn we gestart met Gezond.nl, een nieuwe vorm van huisartsenzorg. Leontien legt het uit: “In het Integraal Zorgakkoord wordt aangestuurd op hybride huisartsenzorg en dat is precies wat we bij Gezond.nl doen. We combineren online zorg met fysieke zorg op lokale huisartsenpraktijken.”. Zorgvragen worden via de app beantwoord door huisartsen van Gezond.nl. Wanneer nodig, wordt een afspraak gepland bij de lokale huisartsenpraktijk. Dit heeft veel voordelen. Leontien: “In de praktijk zien we dat het werkt. Veel zorgvragen worden direct online afgehandeld waardoor we minder werkdruk ervaren en patiënten sneller worden geholpen.”


Efficiënter spreekuur en meer tijd voor de patiënt

Naast haar rol als medisch directeur, blijft Leontien actief als huisarts. Hiermee ervaart ze direct de impact van Gezond.nl in de huisartsenpraktijk waar zij werkt. Leontien: “De digitale werkwijze heeft een groot effect op mijn werkdagen. Doordat ik rustigere spreekuren heb, heb ik meer tijd voor patiënten die kwetsbaar of chronisch ziek zijn.” Maar ook voor patiënten is er veel winst, zoals Leontien opmerkt: “Patiënten vinden het fijn dat ze ook in de avond en in het weekend kunnen chatten. Ook waarderen ze het dat ze direct antwoord krijgen van de huisarts via de chat.”


Toekomstbestendige zorg

Leontien hoopt dat zorginnovatie niet stopt. Ze vertelt: “Ik hoop dat deze stap naar digitalisering iets blijvend is. In de toekomst zijn er nog veel dingen mogelijk met Gezond.nl en het zou heel mooi zijn als we een landelijk netwerk van huisartsen kunnen bouwen. Niet alleen Arts en Zorg praktijken, maar dat je door het hele land samenwerkt om de zorg te optimaliseren en te verbeteren.”

De combinatie van online en fysieke zorg kan ook een oplossing zijn voor regio’s waar een huisartsentekort is. Leontien: “Er zijn gebieden met een huisartsentekort, maar met een hybride huisartsenmodel kunnen we praktijk- en regio-overstijgend werken. We kunnen meer patiënten bedienen waarbij de lokale huisarts nog steeds beschikbaar blijft voor zijn patiënten. Met deze ontwikkeling, denk ik dat we echt structureel een bijdrage leveren om de huisartsenzorg toekomstbestendig te maken.”Gezond.nl maakt gebruik van functionele cookies en analytische cookies om de website goed te laten functioneren en te verbeteren. Lees meer in ons privacystatement...