Terug naar nieuwsoverzicht

Praktijk van Gezond.nl eerste hybride zorgaanbieder die op alle punten goed scoort

Inspectie: "Hybride huisartsenpraktijk DocLine Utrecht voldoet ruim aan wet- en regelgeving"

Gezondheidscentrum Leven

Utrecht, 7 februari 2024 · Patiënten worden direct online geholpen door een huisarts en indien nodig plant deze een afspraak op de praktijk waar de patiënt staat ingeschreven. Op 31 januari jl. heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd het inspectierapport van DocLine Utrecht gepubliceerd en dat is bijzonder positief. Zo scoort deze ‘digital first’ huisartsenpraktijk, die onderdeel is van Gezond.nl, goed op alle getoetste punten. Van personeel tot bereikbaarheid en van medicatieveiligheid tot digitale zorgverlening – de seinen staan op groen. De inspecteurs maken zelfs melding van het maatwerk dat de praktijk levert aan patiënten die minder goed overweg kunnen met chat of app, waardoor DocLine Utrecht nog beter bereikbaar is dan de norm vereist. Hybride eerstelijnszorg die niet alleen werkt in theorie, maar ook in de praktijk.


Gezond.nl: totaalconcept

Het inspectiebezoek vond plaats in het kader van algemeen toezicht, waarbij digitale zorgconcepten een aandachtspunt zijn. Gezond.nl is een nieuw integraal zorgconcept van de Arts en Zorg Groep, waar de praktijken van DocLine deel van uitmaken. Op de vestiging van DocLine Utrecht, waar de inspectie op bezoek kwam, wordt ook digitale en fysieke zorg gecombineerd. Contact via de Gezond.nl app gaat hand in hand met de fysieke zorg op de praktijk van DocLine.

Het team van DocLine Utrecht bestaat uit drie huisartsen en een doktersassistente, daarnaast beantwoordt een team van huisartsen zorgvragen via de chat in de Gezond.nl app. Alle patiënten kunnen via de app zonder afspraak direct de huisarts spreken. Tijdens het digitale contact bekijken huisarts en patiënt of het nog nodig is om op de praktijk langs te komen. Het is een uniek totaalconcept dat patiënten een snelle behandeling van zorgvragen biedt, zonder het persoonlijke aspect uit het oog te verliezen.


Goed opgezet, goed uitgevoerd

Sanne van Duin, directeur Gezond.nl, ziet het inspectierapport als een belangrijke bevestiging: “De ontwikkeling richting digitale zorg is al een tijdje gaande en de berichten daarover zijn lang niet altijd positief. Wat dit inspectierapport laat zien is dat het bieden van hybride eerstelijnszorg wel degelijk kan werken, mits goed opgezet en goed uitgevoerd.” Leontien Molenaar, medisch directeur Gezond.nl en huisarts bij DocLine Utrecht vult aan: “Doordat onze huisartsen het grootste gedeelte van de zorgvragen direct online beantwoorden, zijn er 40% minder fysieke afspraken dan voorheen. Het totaal aantal contacten is niet veranderd, alleen de vorm. Dat is positief voor zowel patiënten met een snelle vraag als voor patiënten die meer zorg nodig hebben. Als huisarts merk ik dat ik meer tijd kan besteden aan de patiënten die dit nodig hebben. Met onze werkwijze dragen we bij aan de continuïteit van zorg, op een manier waar de inspectie bijzonder over te spreken is.”


Over Arts en Zorg Groep en Gezond.nl

De vergrijzing, de toenemende zorgvraag en de tekorten aan gekwalificeerd personeel stellen de zorg voor grote uitdagingen. Arts en Zorg Groep, opgericht in 2005 en uitgegroeid tot de grootste eerstelijns zorgorganisatie van Nederland, wil goede zorg in Nederland toegankelijk houden voor iedereen. Er wordt op verschillende manieren geïnnoveerd. Zo is er het nieuwe integrale zorgconcept Gezond.nl dat hybride zorg levert. Patiënten kunnen hun zorgvraag direct aan een huisarts stellen via de chat in de Gezond.nl app. Als persoonlijk contact nodig is, komt de patiënt langs bij de praktijk waar hij of zij is ingeschreven. Al direct vanaf de introductie werd de Gezond.nl app veelvuldig gebruikt, wat zorgde voor meer ruimte op het fysieke spreekuur. Ook zelfstandige huisartsenpraktijken kunnen gebruik maken van Gezond.nl.
Gezond.nl maakt gebruik van functionele cookies en analytische cookies om de website goed te laten functioneren en te verbeteren. Lees meer in ons privacystatement...